Cookie Consent by Free Privacy Policy Generator website

Vislabāko praktikantu piesaiste savam uzņēmumam

Papildus pilna un nepilna laika darbiniekiem uzņēmumi var algot praktikantus, lai nodrošinātu praktiskas mācīšanās iespējas topošajiem speciālistiem. Jo labāk un rūpīgāk Jūs, kā uzņēmuma vadītājs, prakses vadītājs vai nodaļas vadītājs veiciet praktikanta meklēšanu, jo lielāka iespēja atrast vispiemērotāko kandidātu šim amatam.

Labākais veids, kā atrast labākos praktikantus, ir likt prakses piedāvājuma aprakstam veikt daļu darba Jūsu vietā. Norādiet paredzamo prakses ilgumu (tikai vasarā vai konkrētu nedēļu skaitu), uzdevumus vai projektus, ko praktikantam būs jāveic. Tas sniegs priekšstatu par to, ko viņi mācīsies, un ko viņi varēs pievienot savam CV. Praktikants vēlas iegūt pieredzi, nevis pavadīt liekas stundas darbā, kas nav saistīts ar viņa nākotnes plāniem.

4 vietas, kur atrast praktikantus

Atkarībā no nozares un prakses veida variet izvēlēties vismaz vienu no šīm piecām vietām, lai atrastu piemērotu praktikantu (vai arī, lai praktikants atrastu Jūs).

  1. Jūsu tīmekļa vietne un sociālie plašsaziņas līdzekļi. Šī ir lieliska vieta, kur sākt, jo tur jau būs cilvēki, kuriem ir interese par Jūsu uzņēmumu. Turklāt tas, ka ļaujiet cilvēkiem zināt, ka meklējiet praktikantu, norāda, ka Jūsu bizness attīstās. 
  2. Ģimenes un draugu ieteikumi. Ieteikumi no tuviem cilvēkiem ir ne tikai vēl viena bezmaksas iespēja, bet arī priekšrocība, jo topošo praktikantu jau zinās kāds Jums tuvs cilvēks, kam pavisam noteikti uzticieties. 
  3. Vietējās koledžas, augstskolas, tehnikumi vai varbūt pat vidusskolas. Sazinieties ar to karjeras konsultāciju centru, lai noskaidrotu vai skola var piedāvāt attiecīgās sfēras praktikantus. Tomēr tas visdrīzāk nebūs tik viegli izdarāms, jo šādu informāciju nesniedz visas skolas un tas apgrūtina uzņēmumu darbu. Edy365 piedāvā platformu, kur uzņēmums var redzēt, kad attiecīgajā skolā sākas prakse konkrētajā specialitātē. Praktikanti nav pieejami visu cauru gadu, tāpēc, atrodoties šajā platformā, Jūs nepalaidīsiet garām nevienu prakses iespēju. Platformā ir redzams prakšu kalendārs, tāpēc viegli un laicīgi varēsiet ieplānot prakses iespējas savā uzņēmumā. Tā kā prakse ir mācību pieredze, skola pieprasīs novērtējumu vai darba apliecinājumu pēc prakses beigām. Papildu dokumentu kārtošana var būt tā vērta, ja skola var Jums piedāvāt kvalificētu, motivētu praktikantu.
  4. Praktikantu, darba sludinājumu un karjeras iespēju tīmekļa vietnes. Praktikanti Jūs varēs atrast, veicot vienkāršu meklēšanu Google. Ievietojot sludinājumu kādā no portāliem, Jūsu uzņēmuma e-pastā automātiski ienāks ziņa, ja kāds būs pieteicies prakses iespējai. Varēsiet apskatīt studenta CV un motivācijas vēstuli, ja uzskatīsiet, ka students ir piemērots, tad varēsiet uzsākt praksi. Tomēr šī iespēja negarantē, ka studenti Jums atbildēs ātri, jo var gadīties, ka Jūs meklējiet praktikantu, bet skolā pašreiz notiek mācību process.

Kā iegūt vislabākos praktikantus?

Lielisku praktikantu piesaistīšana var būt izaicinājums. Daudzi studenti meklē vietas, kurās stažēties, taču nemaz nezina vai šī būs vieta, kur labprāt paliktu strādāt. Tas rada bažas un bieži vien būs grūti izvēlēties, kurā uzņēmumā viņi tiešām vēlas stažēties. Jūsu kā uzņēmuma mērķis ir atrast praktikantus, kuri sniegs vērtību Jūsu uzņēmumam un, ideālā gadījumā, kurus Jūs varēsiet veidot par uzticīgiem un talantīgiem nākotnes darbiniekiem. Apsveriet metodes, ko izmantojiet, lai piesaistītu praktikantus, un mainiet savus paņēmienus, lai nodrošinātu vislabāko kandidātu atlasi. Piemēram, ja vēlieties saņemt godīgu ieteikumu par to, ko Jums vajadzētu pieņemt, kā praktikantu savā uzņēmumā, sāciet jautāt cilvēkiem, kas ir redzējuši studenta izaugsmi un mācību ritmu. Parasti šie cilvēki labprāt dara visu iespējamo, lai palīdzētu saviem studentiem atrast labākās prakses iespējas.

Ko sagaida no praktikanta prakses laikā?

  • Darbs un rīcība, kā pilna laika darbiniekam

Praktikants piedalīsies, iesaistīsies un uzņemsies pilna laika darbinieka lomu. Praktikantam ir jāparāda prakses devējam un kolēģiem savas prasmes un spējas.

  • Jāveido attiecības ar kolēģiem

Praktikanta pienākums būs veidot attiecības ar kolēģiem. Viņi, visticamāk, sniegs palīdzību un padomu, taču ir jābūt aktīvam un pieklājīgam, negaidot, ka viņi to darīs paši. Praktikanta interesēs būs izveidot labas attiecības ar kolēģiem, jo, iespējams, būs jāsadarbojas projektos un citos ikdienas darbos.

  • Biroja etiķete

Vienmēr jābūt uzmanīgam attiecībā uz savu rīcību. Praksi var uzskatīt par iespēju iegūt darbu, jo uzņēmums pastāvīgi vērtēs praktikanta profesionalitāti. Būs jāizprot un jāievēro uzņēmuma noteikumi un politika.

  • Jāveic paveikto uzdevumu uzskaite

Tas noderēs, lai atjauninātu savu CV. Ir jālūdz atsauksmes par paveiktajiem projektiem vai citiem nozīmīgiem darbiem.

  • Laba iespaida atstāšana

Pat tad, ja prakses laiks kopumā nav paticis, tomēr ir jācenšas pabeigt savu darba laiku uzņēmumā ar pozitīvu noti. Jānosūta pienācīgus atvadu e-pastus visiem, ar kuriem tika strādāts kopā, norādot savu kontaktinformāciju, lai varētu sazināties. Ja tomēr interesē pilna laika darbs uzņēmumā, jāinformē par to savu prakses vadītāju.

Facebook
Twitter
LinkedIn

Ziņot par kļūdu